v
Header image  
© Henk van den Brink  
line decor
 ::    ::                                      HOME    Foto's     Reisverslagen     Voorwaarden    Wie ben ik     Australië     Links   Contact
line decor
 
 
 
 

 
 
Vogels voeren in de winter


Als de winter er aankomt krijgen de vogels het vaak wat moeilijker omdat insecten verdwijnen en de bessen opraken. Als er sneeuw is gevallen krijgen ze het vaak echt moeilijk. Voer dat normaal gesproken tussen de bladeren en in de grond zit wordt voor de meeste vogels onbereikbaar. Je kunt ze dan op verschillende manieren bijvoeren. Ik heb er voor gekozen een ruwe boomstam, een Robinia, van gaten te voorzien waar in voer gestopt kan worden.

Omdat ik ook graag vogels fotografeer zijn de gaten zo aangebracht dat je wel de etende vogels ziet maar niet de gaten met voer.

De voerstam staat recht voor mijn kantoor en ik zit dus eerste klas als je dat zo mag noemen.

Eerst hebben we gewoon vetbollen in de gaten gestopt maar er kwamen zoveel vogels op af dat we grote hoeveelheden vetbollen moesten kopen. Bovendien waren ze lastig in de gaten te stoppen. We zijn toen zelf een combinatie van ossenwit en vogelzaad gaan maken. Dat was gemakkelijker aan te brengen dan de vetbollen. Later hebben we een combinatie van ossewit met plantaardige olie en vogelzaad gemaakt. Dit werkte iets beter omdat het smeuiiger bleef bij lage temperaturen.

Behalve eten knoeien vogels ook. Dat is maar goed ook want er zijn vogels die bijna uitsluitend op de grond fourageren. Die kunnen dan mooi een hapje mee pikken. Wijsgeworden door deze ervaring hebben we later zelf ook voer op de grond gestrooid. Natuurlijk behalve de Roodborst kwamen hier ook duiven, kraaien, eksters en eenden op af.

Het is nu maart 2009. Er zijn nu 15 verschillende vogelsoorten waargenomen. Waarschijnlijk zijn het er meer maar we zitten niet de hele dag te kijken.

Voor informatie over vogels kunt u terecht bij Vogelvisie.nl of u klikt op de Nederlandse vogelnaam voor informatie over de soorten in onderstaande lijst.

Waargenomen vogels:
Heggenmus (Prunella Modularis)
Keep (Fringilla (Montifringilla)
Koperwiek (Turdus Iliacus)
Staartmees (Aegithalos caudatus)
Vlaamse Gaai (Garrulus glandarius)
Wilde Eend (Anas platyrhynchos)
Ekster (Pica pica)
Grote Bonte Specht (Dendrocopos major)
Houtduif (Columba palumbus)
Koolmees (Parus major)
Zwarte Kraai (Corvus corone)
Merel (Turdus merula)
Pimpelmees (Parus caeruleus
Roodborst (Erithacus rubeculaa)
Vink (Fringilla coelebs)
Zanglijster (Turdus philomelos)

www.photodigitaal.nl

Het vullen van de gaten met vogelvoer

www.photodigitaal.nl

Lambertus Lambregts voert de vogels graag zelf

 

© Henk van den Brink


 
 

 

www.photodigitaal.nl

Grote Bonte Specht
www.photodigitaal.nl

Roodborst
www.photodigitaal.nl

Ekster