Header image  
© Henk van den Brink  
line decor
 ::    ::                                      HOME    Foto's     Reisverslagen     Voorwaarden    Wie ben ik     Australië     Links   Contact
line decor
 
 
 
 

 
 
Landgoedcamping Tolhek, september 2008

Vakantie, met de caravan naar Landgoedcamping Tolhek in Drenthe. Een schitterende camping met vrijliggende plaatsen omringt door sparren tot maximaal 6 meter hoogte, gelderse roos, wilde bottelrozen en heel veel kruidachtige planten. Tolhek ligt vlak bij het Balloërveld en het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

We hebben speciaal staanplaats D9 gereserveerd. Als je de caravan goed neerzet zie je geen buren. Er zijn 60 staanplaatsen verdeeld over 12 ha. In het voorjaar zit het vol met verschillende soorten zangvogels waaronder de Goudvink die bijzonder opvalt tegen de groene achtergrond van sparren. De sparren zullen nooit hoger worden dan 6 meter want dan worden ze omgezaagd en wordt de vrijgekomen plek ingeplant met nieuwe sparren. op deze wijze onstaat een in leeftijd gevarieerde beplanting en blijft het karakter van de camping gehandhaafd.

Tussen de sparren staan verschillende andere soorten bomen en struiken. Het gaat hierbij om soorten die uit het landschap dreigen te verdwijnen en waarvoor door het rijk een subssidie wordt gegeven als je ze aanplant.

Rond de camping ligt een fijn vertakt netwerk van fietspaden. Allemaal goed onderhouden. Er zijn ook routes voor mounatainbikers, dwars door het bos. Natuurlijk kom je ze regelmatig tegen en moet je elkaar even de ruimte geven. Aggresief gedrag jegens wandelaars, ook met honden, heb ik in Drenthe niet meegemaakt. Heel wat anders als dat overspannen Randstadvolk op de mountainbike in de duinen of op het strand.

Net als op werkdagen stond ik ook in Drenthe bijna dagelijks vroeg op. Wie van de natuur wil genieten moet de zon op zien komen. De honden gaan bijna altijd mee, meestal ook als ik ga fotograferen. Ik moet wel rekening houden met de wind en soms moeten ze ook aan de riem. Neem ik ze een keer niet mee dan moet ik nog vroeger op. Net als een sportief mens moeten ze 's morgens heel erg nodig P&P en een flinke ochtendwandeling maken van zeker 10km of in tijd een dikke drie kwartier uitbundig rennen.

www.photodigitaal.nl

 

© Henk van den Brink


 
 

 

www.photodigitaal.nl